3-5 dagars leverans / Fri frakt över 1000:- (Gäller ej live box)

Orthoceras

  • 295 kr

Är produkten slut? Bevaka och få ett mail när den finns på lager igen. 

Dela

Ursprungsland: Marocko 

Storlek: 19x18cm

Vikt: 1533g

Fakta

Orthoceras var en gammal bläckfisk som levde för cirka 370 miljoner år sedan. Namnet betyder rakt horn och syftar på det karakteristiska långa, raka, koniska skalet. Det bevarade skalet är allt som finns kvar av denna förfader till vår moderna bläckfisk. Det finns en viss förvirring kring namnet. Vetenskapligt är orthoceras ett släktnamn som endast används för en viss utdöd nautiloid bläckfisk från de baltiska staterna och Sverige. Men det används ofta för att hänvisa till alla arter av utdöd nautiloid bläckfisk med ett rakt konformat skal. I den här artikeln använder vi den vanliga definitionen.

Hur såg ortoceras ut?
Den mjuka kroppen levde i det sista öppna segmentet vid den stora änden av det koniska skalet. När kroppen växte och hussegmentet blev för litet växte en skiljevägg, kallad septa, för att skilja den gamla "hemkammaren" från den nya. 

Skillnaderna i sammansättningen av dessa skaldelar möjliggjorde skillnader i fossilisering så att delarna kan ses. Siphuncle är ett rör som löper hela längden av skalet, genom var och en av kamrarna. Detta rör hade två funktioner. När den väl fyllts med vatten kunde nautiloiden tvinga ut vattnet och driva sig bakåt med ett slags jetframdrivning. Genom att släppa ut vattnet och lämna luftutrymmet kan röret fungera som en flytanordning som låter djuret resa sig och sänka sig till olika djup. Dessa rakt skalade nautiloider varierade i storlek från mindre än en centimeter till mer än 14 fot långa!


Ammonit

145 kr