3-5 dagars leverans / Fri frakt över 1000:- (Gäller ej live box)

Brun Orthoceras med ammonite

  • 395 kr

Är produkten slut? Bevaka och få ett mail när den finns på lager igen. 

Dela

Ursprungsland: Marocko

Storlek: 25x18cm

Vikt: 1907g

Fakta

Orthoceras var en gammal bläckfisk som levde för cirka 370 miljoner år sedan. Namnet betyder rakt horn och syftar på det karakteristiska långa, raka, koniska skalet. Det bevarade skalet är allt som finns kvar av denna förfader till vår moderna bläckfisk. Det finns en viss förvirring kring namnet. Vetenskapligt är orthoceras ett släktnamn som endast används för en viss utdöd nautiloid bläckfisk från de baltiska staterna och Sverige. Men det används ofta för att hänvisa till alla arter av utdöd nautiloid bläckfisk med ett rakt konformat skal. I den här artikeln använder vi den vanliga definitionen.

Hur såg ortoceras ut?
Den mjuka kroppen levde i det sista öppna segmentet vid den stora änden av det koniska skalet. När kroppen växte och hussegmentet blev för litet växte en skiljevägg, kallad septa, för att skilja den gamla "hemkammaren" från den nya. 

Skillnaderna i sammansättningen av dessa skaldelar möjliggjorde skillnader i fossilisering så att delarna kan ses. Siphuncle är ett rör som löper hela längden av skalet, genom var och en av kamrarna. Detta rör hade två funktioner. När den väl fyllts med vatten kunde nautiloiden tvinga ut vattnet och driva sig bakåt med ett slags jetframdrivning. Genom att släppa ut vattnet och lämna luftutrymmet kan röret fungera som en flytanordning som låter djuret resa sig och sänka sig till olika djup. Dessa rakt skalade nautiloider varierade i storlek från mindre än en centimeter till mer än 14 fot långa!Ammoniter har fängslat mänskligheten i tusentals år. Detta fossil har skapat tillräckligt med intresse för att inspirera dussintals berättelser, legender och myter. Namnet kommer från dess utseende: det liknar ett baggehorn. I egyptisk mytologi såg guden Ammon ut som en man med horn som en bagge. Det gamla fossilet ansågs vara Ammons sten och ärvde alltså namnet ammonit. Ammoniter tillhör den klass av djur som kallas blötdjur. Mer specifikt är de bläckfiskar. och uppträdde först i den nedre devonperioden. Vissa tror att de har utvecklats från de äldre nautiloiderna. Bläckfiskarna var en riklig och mångsidig grupp under den paleozoiska eran. Bläckfiskar finns i dagens hav som bläckfisk, bläckfisk, bläckfisk och nautiloider. Även om de fortfarande är en mångfaldig grupp med cirka 800 arter, uppskattas det att det finns cirka 17 000 utdöda arter. Deras hårda skal var lätt fossiliserade och så vi har ett rikligt utbud av dessa fossiler att lära av. Skalen hade många kammare uppdelade av väggar som kallas septa. Kamrarna är förbundna med ett rör som kallas siphuncle.Hajtand fossil

Oops… här var det slut

Ammonit

145 kr